The Fall Of Mercektor

Session 1,2,3,4

Svi clanovi (buduce) druzine, svako iz svojih razloga, bili su na redovnoj dnevnoj liturgiji u hramu Heironeusa u Stinrasu. Liturgiju je drzao mladji svestenik Jakob Casni, dok mu je pomagao jedan stariji svestenik. Pored njih u hramu je bilo i nekoliko narogusenih placenika koji su sacekali kraj bogosluzenja da bi prisli svesteniku i poceli da ga vredjaju i prete, govoreci o bezobrazluku i njegovom dugackom jeziku, posto je, ocigledno, pricao o njima (ili nekome ko ih je poslao) u vrlo negativnom svetlu. To samo po sebi ne bi bilo problem, jer su placenici zbog svoje agresivnosti i bahatosti postali dosta omrazeni u narodu Stinrasa, pa i cele Amadije (ni narod ih se plasi pa niko nista ne cini). Kako im je svestenik naredio da napuste hram oni izvadise oruzje i poce opsta tuca u koju su se i clanovi druzine umesali. Nakon tuce tela palih placenika odneli su ispred hrama, dok je mlada kradljivica Aurora krisom uzela nesto zlata od njih. Jedan placenik je pobegao kad je video kako ce se borba zavrsiti, ali uhvatila ga je gradska straza dok je bezao preko trga. Ovaj placenik je odveden direktno u gradske tamnice, a svestenicima i clanovima druzine koja im je pomogla je obecano da ce moci da ga posete i ispitaju. Jos jedan placenik je, zestoko izudaran i u komi, preziveo borbu i on je odveden u vojnu bolnicu u okviru zgrade vojne uprave (gde je i zatvor gde ce ga prebaciti kasnije).

Nakon ovakve pomoci svestenici Heironeusa se zahvalise skupini ljudi koji su im pomogli i ponudise im da pokusaju biti korisni za crkvu (naravno uz odredjenu nadoknadu). Pokazase im bolesnog coveka, poljoprivrednika Stenora, koji je sa svojim kolima tog jutra dosao iz obliznjeg sela Cabham. Covek je uspavan, no kada je dosao straza ga je dovela u hram kao potpuno poludelog, ili pohodjenog demonom. Otkrivaju da je covek otrovan preko hrane ili pica, nepoznatim magijskim otrovom. Svestenici ih salju u selo Cabham da provere o cemu se radi i, ako mogu, probaju da donesu seoski porez (oko 1000 gp), posto posiljka za ovaj mesec nije stigla, a trgovci, preko kojih ubiranje poreza ide (kao i vecina finansijskih poslova), postaju vrlo uznemireni, jer ovo selo dostavlja znacajan porez, posto kontrolise glavni trgovacki put sa Gladeshirom.

Na putu za selo srecu branjeni karavan patuljackih trgovaca iz Gladeshira, koji nose oruzje i metal (ukljucujuci specijalni Gladeshirski metal ditrahin) ka Stingberu, kao pomoc u tek zapocelom ratu [Stingber|Stingbera] i [Mindlein|Mindleina]. Pokusavaju da kupe metal, ne uspevaju i nastavljaju ka selu.

Na prilazu selu nailaze na velika polja kupusa, koji je i glavni proizvod celog tog kraja. Druid primecuje da je kupus cudne boje i da je otrovan, verovatno istim onim otrovom od koga je jadni Stenor poludeo. Kad stigose u selo nadjose ga potpuno opustelog, bez ijednog coveka na ulicama, samo lokalni psi. U kucama nadjose sve stanovnike, no manje ili vise poludele. Seoski vidar Ostin poce da ih upozorava da se paze vestice od jezera, a na pitanje da li ju je video rece da nije, no da ga je njegov mocni govoreci magicni mac, Sirius, upozorio. Nakon sto popricase sa Siriusom i uverise se da je u pitanju samo obican masterwork longsword (doduse vredan, sa velikim safirom i grbom porodice Ostinovih), Ostin im pozajmi mac da pobede vesticu i oni produzise dalje. U kuci seoskog upravnika prvo im otvori paranoicni sluga koji ih ne primi unutra, kasnije vrata otvori zena upravnika Naela koja ih pusti da ga vide. Ispostavi se da Nael veruje da je vladar velikog carstva, da su okolna sela i gradovi susedne drzave i nakon pocetnih nesporazuma poce relativno normalno da prica sa druzinom, no nisu od njega uspeli da izvuku puno informacija.

Zaputise se ka jezeru i usput, na pocetku sume, naletese na kucicu u kojoj zivi ostareli druid Alister Stent, koji odluci da im pomogne, posto i sam oseca neku bolest i zlo sto se prosirilo po sumi. Zajedno kod jezera otkrise trag neke vrste rituala i slomljenu bobicu u kojoj je bio otrov koji je sipan u jezeri i uhvatise trag koji ih dalje odvede ka obroncima obliznjih planina i napustenoj vili plemicke porodice Kaven. U podrumu vile (gde je druid Canarion pogledao sta ima viseci naglavacke kroz vrata na podu, i tako dobio strelu u ledja, da bi minut kasnije cleric Ilarion uskocio i zapoceo bitku). Tu su zarobili fightera Tarisa koji je magu Miakaelu sluzio kao bodyguard, dok je sam Mikael pomogao, no Ahiga (barbarian/fighter) i druidov Vuk ga pratise do Ogrovske pecine u planinama.

Sutradan druzina podje u ogrovsku pecinu i zamalo izgibe, prvo zbog velikog Ogre-barbariana i zene mu, a zatim i od zamke i fireball-ova koje im je spremio Mikael, znajuci da dolaze. I njega zarobise, no neuspese da izvuku ikakve korisne informacije. Njegov dnevnik nisu uspeli da procitaju, jer je pisan nevidljivim mastilom koje se cita samo uz “read magic”. Vratise se u grad i predase maga i njegovog cuvara strazi u zatvor (s tim da je fighter dostupan clericu Ilarionu da sa njim postupa kako mu drago, a u nadi da ce se osloboditi nakon sto pomogne ovom cudnom svesteniku Korda). Ugovor koji su pronasli kod maga govori da je placenika (fighter Taris) platio Robert Zlatousti, vodja trgovackog esnafa.

U Stinrasu su otisli do alhemicara Gringe-a koji im je, uz wizarda Seronji-ja, pomogao da analiziraju otrov/ritual kojim je zarazen Cabham i da procitaju dnevnik maga Mikaela. U dnevniku pise lista od 5 zadataka, od kojih je ovaj sa jezerom naveden kao poslednji, posle cijeg izvrsenja ce biti primljen da prisustvuje hodocascu):

Idi u Amadiju i zarobi nevino dete
Pronadji biljku zakhram i alhemijom joj izvuci sok, daj dva litra Robertu, ostatak zadrzi
Zrtvuj zarobljeno dete tako sto ces mu dati gutljaj zakhrama i noz u gusu
Napravi otrov po prilozenom receptu (iza spiska), koristeci zakhramov sok i krv zrtve
Isprobaj otrov na zabacenom selu

Kada ove misije izvrsis, javi se Robertu sacekaj nedelju dana i dobices dalje instrukcije.

Raspitujuci se o trgovcima i Robertu Zlatoustom, stupili su u kontakt sa Validorom, prognanim justiciarom (preki sudija/ratnik) iz Canubije koji se namerio da raskrinka trgovce iz nekih svojih razloga (kako kaze iz pravdoljublja i zelje da oslobodi narod te posasti i parazita). Od njega saznaju malo vise o trgovcima, npr. da podmicuju gradske vlasti i gardu, te je skoro nemoguce boriti se sa njima preko normalnih institucija (od gradonacelnika do suda i straze, sve kontrolisu). Takodje kontrolisu i reketiraju i sve jace trgovce, bili oni clanovi esnafa ili ne (naravno, samo clanovi imaju beneficije, dok ostali cute zbog straha, pretnji i reketa), jedini koji im se protivi je tvrdoglavi patuljah Stonehoof.

Validor im je pomogao da udju na drugi (od 3) sprata zgrade trgovackog esnafa, prerusivsi se kao radnici koji treba da renoviraju luksuzno kupatilo za tamosnje vodje. Uspeli su da uz materijal i alat za radove provuku i oruzja i stit, te da prvog dana provere sta ima na spratu na kojem su bili. Takodje, Ariel je zakljucala cuvara poglavara esnafa, vodju Blackshield mercs placenicke grupacije, te da dok je on izasao odatle pregleda sta ima po sobama. Takodje, kasnije je dosao i Dzonatan Klejn, drugi covek esnafa, sa kojim je Ariel usla u zasebnu prostoriju i “popricala”, na kraju dobivsi samarcinu uz koju ju je Dz. Klejn oterao nazad na posao. Tar prvi dan (radovi treba da traju 3 dana) se tako i zavrsio, cleric Ilarion i carobnjak Serondji u ovome uopste nisu ni ucestvovali.

Sledeci session pocinje nakon ovog posla.

Comments

SerbianPaladin

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.